Acupunctuur

De meeste mensen kennen acupunctuur als onderdeel van de Traditionele Chinese geneeswijze. Waarschijnlijk zelfs als het meest bekende of enige onderdeel van de Chinese geneeswijzen. De term Chinees is wat misleidend, de geneeswijze is in heel Oost-Azië ontwikkeld. Deze manier van behandelen bestaat al zeker 2500 jaar, waarschijnlijk zelfs langer.

In de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt gebruik gemaakt van meridianen. Dit zijn energiebanen in het lichaam waar Qi (vitale energie) doorheen loopt. De meridianen liggen als een netwerk over en in het hele lichaam.
Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Op deze punten kan invloed worden uitgeoefend op het stromen van de Qi en daarmee kan het energetisch evenwicht in het lichaam worden hersteld.

Bij acupunctuur worden hele dunne naaldjes op acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Over het algemeen doet dat geen pijn, meestal wordt er niet meer dan een licht prikje gevoeld, maar soms kan het even raar of vervelend voelen. Wanneer de naald geplaatst is kan een gevoel van zwaarte, of een dof of tintelend gevoel ontstaan. Dit gevoel wordt het aankomen van de Qi genoemd, en geeft aan dat de naald in contact is gekomen met de vitale energie van het lichaam. Niet iedereen ervaart dit gevoel, dat betekent overigens niet dat de naald niet op de goede plaats zit.
Hoe lang de naalden blijven zitten is afhankelijk van de klacht en van het soort behandeling dat wordt gegeven.

Acupunctuur is breed inzetbaar. Natuurlijk voor allerlei fysieke klachten zoals hoofdpijn of slecht slapen, maar ook bij emotionele klachten en trauma. In de klassieke visie van deze geneeswijze wordt uitgegaan van de mens als geheel, met zijn omgeving. Alles heeft invloed op elkaar. Door heftige emoties kunnen fysieke klachten ontstaan en vice versa. Trauma, zowel fysiek als emotioneel, kan behandeld worden met acupunctuur. 

Het aantal acupunctuurbehandelingen dat nodig is om een klacht te verhelpen is afhankelijk van diverse factoren. Als een klacht al lang bestaat zullen meestal meer behandelingen nodig zijn dan bij een kortdurende klacht.Meestal zullen zo’n 5 a 12 behandelingen afdoende zijn.
Acupunctuur stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam Na een acupunctuurbehandeling voelen de meeste mensen zich ontspannen of loom. Het is het beste een beetje rustig aan te doen en niet al te zware inspanningen te leveren. Het is ook mogelijk dat er juist meer energie wordt ervaren.
Andere mogelijke effecten zijn:
-Emotionele ontlading. Dit is heel normaal, ook als je alleen voor een fysieke klacht bent behandeld. Het geeft aan dat het lichaam aan het genezen is. Lichaam en geest zijn één dus veranderingen in de emoties wijzen op veranderingen in het lichaam.
-blauwe plek. Waarom bij sommige mensen weleens blauwe plekken ontstaan door acupunctuur is niet bekend. Het kan natuurlijk dat er een bloedvaatje geraakt is, maar vaak is dit niet het geval. De meeste mensen zullen hier geen last van hebben.
-Verergering van de symptomen. Hoewel de meeste mensen verbetering van de symptomen ervaren zijn er ook mensen die zich eerst minder goed voelen. Soms wordt dit genezingscrisis genoemd. Acupunctuur activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, het lichaam ontdoet zich van onnodig opgeslagen ballast. Hierdoor kan het gebeuren dat de klacht tijdelijk verergert en ook dat oude kwaaltjes weer even terug komen. Hoe vervelend ook, het is een teken dat de klacht in beweging is en loskomt.
Mocht dit gebeuren neem dan even contact op met de praktijk. 

Voor het maken van een afspraak Neem contact op.


[