Guasha

Guasha betekent schrapen van ziekten door gestagneerde energie. Het is een oude medische behandeling die in de traditionele Chinese geneeswijze nog veelvuldig wordt toegepast.
Het schrapen heeft tot doel het verwijderen van opgeslagen afvalstoffen en zal daardoor zorgen voor een betere doorstroming van bloed en Qi (energie).


Wanneer het lichaam niet meer in staat is alle afvalstoffen via het lymfesysteem af te voeren ontstaan er ophopingen of stagnaties in het bindweefsel, de spieren en gewrichten. Deze stagnaties zijn niet zichtbaar aan de buitenkant, maar wel te voelen, het bindweefsel slibt dicht en wordt hard, de spieren verzuren en er kunnen ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Ook emoties kunnen ‘vast’ zitten en ook dit geeft vaak fysieke klachten. Ook voor vastzittende emoties geldt dat ze zorgen voor een ophoping van afvalstoffen. Door de ophoping van afvalstoffen kan het bloed en de Qi (energie) niet meer goed stromen. Dit kan tal van klachten geven, variĆ«rend van pijn tot slecht slapen tot een hoge bloeddruk, woede-uitbarstingen of lusteloosheid en alles wat daartussen zit.


De guashabehandeling bestaat dus uit schrapen, dit gebeurt met een gepolijste steen met ronde randen of met een plakje van een buffelhoorn.
De huid wordt ingesmeerd met olie, de gladde steen wordt (stevig) op de huid geplaatst en in 1 richting langs de spieren of meridianen bewogen. Dit geeft beweging in de stagnatie van de afvalstoffen, de Qi en het bloed.

Een guashabehandeling kan onderhuidse verkleuringen geven. Dit is het zichtbaar worden van de onderliggende stagnatie. Deze plekken zijn niet pijnlijk en verdwijnen na 2 a 4 dagen.
De kleur van de plekken varieert van licht roze/rood tot soms (donker) blauw. Dit is afhankelijk van de stagnatie.

Guasha stimuleert het lichaam om te ontgiften zodat de losgemaakte afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Het is van belang na een guashabehandeling water te drinken om dit afvoeren te vergemakkelijken.
Guasha heeft een diep reinigend effect op het gehele lichaam en is goed inzetbaar bij hardnekkige en langdurige klachten.


Over het algemeen is direct na de behandeling verbetering voelbaar.
Soms treedt na een behandeling vermoeidheid op, of emotionele gevoelens. Dit is normaal en niet iets om ongerust over te zijn.
Guasha kan worden ingezet bij bijvoorbeeld hoofdpijn, stijfheid, slechte circulatie, vermoeidheid, spier-, en peesletsel, hoge bloeddruk etcetera.