Winter

In de Daoïstische traditie is de winter de tijd van opslag. De winter verstilt de wereld met kou, ijs en sneeuw. Het is het seizoen van de Nieren. De Nieren zijn de basis van het bestaan, zij moeten worden beschermd en gevoed. De manier om goed voor de Nieren te zorgen deze periode is door zuinig te zijn op onze energie in plaats van allerlei activiteiten te ontwikkelen. Als het buiten koud wordt gaat alles in de natuur in de rustmodus, idealiter zouden ook wij onze activiteiten moeten reduceren, vroeg naar bed gaan, en opstaan wanneer de zon opkomt. We zouden onze energie dieper in onszelf moeten laten zinken, mediteren, de warmte opzoeken en uitrusten.

Ook onze geest heeft rust nodig. De Nieren zijn nauw verbonden met onze fundamentele gedrevenheid, in het Chinees Zhi genoemd. Vaak wordt Zhi vertaald als wilskracht, maar in de meest fundamentele betekenis is Zhi het instinct tot overleven, dat wat ons gaande houdt in de donkerste tijden.
In minder extreme situaties is Zhi wat onze doelen en wensen identificeert en de kracht geeft daar naartoe te werken. Dit is niet de tijd om de Zhi te activeren, dit zou een te groot beroep doen op de energie van Nieren. Liever laten we onze verlangens rusten gedurende de winter.

Het element behorend bij de winter is water. De natuurlijke weg van water is neerwaarts, het reinigt en voedt. Wanneer water niet wordt verstoord wordt het heel kalm en stil. Wanneer het water kalm is zakt de verontreiniging naar de bodem en wordt het helder en reflecterend als een spiegel. Rustige bewegingen komen het water in onszelf ten goede. Het beoefenen van tai chi of qigong, rustige vormen van yoga etc. zijn goede sporten om het water element te ondersteunen.

Voedsel uit het seizoen is het beste om te eten, dus in de winter zouden we er goed aan doen wortelgroenten te eten en kool. Noten, met name walnoten en hazelnoten zijn bijzonder goed voor de Nieren. Ook lamsvlees ondersteunt de Nieren. Vermijd koud eten en drinken in deze periode, het kost je lichaam veel (te veel) energie deze producten te verteren. Ook dit is onderdeel van het zorgen voor warmte.

dit artikel Winter